Hoe til je een puppy op & hoe houd je hem vast?
Gefeliciteerd met je nieuwe pup! Terwijl je je onderdompelt in deze vreugdevolle gebeurtenis, zal de wereld van kwispelende staarten en onuitputtelijke energie zich om je heen wervelen als een orkaan. De kleine uitdaging? Nou, het omgaan met je pluizige vriendje is niet alleen pure liefde en schattige puppyogen. Nu stap je midden in het opvoeden van een puppy—maar in dit spel kan één verkeerde beweging veel meer gevolgen hebben dan een paar ontevreden pups en onverwachte rommel. Stel je voor dat je een wiebelig bundeltje vacht probeert vast te houden, terwijl hij denkt dat je vingers kauwspeeltjes zijn—klinkt als een chaos, toch?
Maar maak je geen zorgen! Deze gids bespreekt de fijne kunst van het hanteren van een puppy, en geeft tips om ervoor te zorgen dat jullie beiden tevreden zijn! We zullen bespreken hoe je hem oppakt vanaf die schattige (en kwetsbare) eerste dagen tot de maanden vol energie—zonder die wiebelende, piepende puinhoop waar we het eerder over hadden. Je toekomstige zelf (en puppy) zal je dankbaar zijn!
Wat is de juiste manier om een puppy vast te houden?
Laten we meteen ter zake komen—het correct vasthouden van je puppy is belangrijk. Zie jezelf als hun beschermer, die altijd support en veiligheid biedt. Begin met één hand onder hun borst en de andere onder hun achterwerk te schuiven. Het is alsof je ze een knus hangmatje geeft om in te ontspannen, zonder het schommelen.
Houd ze dicht tegen je lichaam om ze een veilig gevoel te geven, en onthoud, langzaam en voorzichtig is de sleutel. Geen wilde bewegingen of acrobatiek hier—gewoon soepele, rustige bewegingen die je puppy geruststellen dat hij in goede handen is.
Hoe je een puppy niet moet vasthouden
Je puppy vasthouden als een zak aardappelen? Dacht 't niet. Je zou toch ook niet willen dat iemand je bij de armen grijpt en heen en weer slingert, toch? Hetzelfde geldt voor je puppy.
Klem, knijp of schud de pup niet; dit is geen worstelwedstrijd! Als je puppy begint te wiebelen, piepen of probeert te ontsnappen, dan is dat niet zomaar een poging om zich los te maken; ze voelen zich ongemakkelijk.
Houd ze vast, in plaats van je nieuwe gezelschap als een knuffeldier te behandelen. Hun kleine botten en gewrichten zijn nog erg zwak, en ze hebben jou nodig als hun Grote Vriendelijke Reus.
Hoe til je een puppy de goede manier op?
Behandel ze als een beroemdheid: nader langzaam, geen plotselinge bewegingen. Ga op hun niveau zitten, bied je hand aan om aan te snuffelen en til dan voorzichtig onder het lichaam met één arm over hun borst achter de voorpoten (dit zou moeten voorkomen dat je gebeten wordt), terwijl de andere hand onder hun achterwerk ondersteunt. Houd ze dicht tegen je lichaam terwijl je ze optilt—en hop!—daar ga je! Ze zullen je bedanken voor de VIP-behandeling, en het kan een onverwachte piep of een snel kwispelende staart die voor problemen zorgt, voorkomen. Hoewel het misschien eenvoudig klinkt om je puppy op te tillen, is er toch een bepaalde kunst aan verbonden.
Hoe je een puppy niet moet optillen
Til je puppy zeker niet abrupt op alsof je een armvol boodschappen van het winkelcentrum oppakt. Ze bij het losse vel, de poten of de halsband grijpen is een gegarandeerde manier om hun dag te verpesten—en ze waarschijnlijk te laten schrikken. Het lijkt misschien een snelle oplossing, maar hun welzijn moet altijd prioriteit hebben.
Tips voor het vasthouden en optillen van puppy's in verschillende levensfasen
Pasgeboren (0-2 Weken): Extra voorzichtig
Puppy's zijn in de eerste weken nog heel kwetsbaar. Hun botten en spieren zijn nog in ontwikkeling en behoorlijk zwak. Als je een pasgeboren pup vasthoudt, zorg er dan voor dat je armen hun lichaam volledig ondersteunen—één hand onder de borst en de andere onder het achterwerk. Zorg ervoor dat je bewegingen langzaam en gecontroleerd zijn—plotselinge schokken kunnen ongemak veroorzaken of zelfs letsel tot gevolg hebben.
Dit is ook de tijd waarin ze niets kunnen zien of horen en afhankelijk zijn van hun tast- en reukzin, dus houd ze dicht tegen je lichaam om vertrouwen en veiligheid op te bouwen. Til je pup in deze fase nog niet te vaak op, want dit zou zijn vroege ontwikkeling in de war kunnen brengen.
Vroege Weken (3-4 Weken): Vertrouwen opbouwen
Naarmate puppy's hun ogen beginnen te openen en zich meer bewust worden van hun omgeving, beginnen ze vertrouwen op te bouwen met hun verzorgers. Voor jouw breekt hier een grote tijd aan om zachtjes vasthouden te versterken (eindelijk wat knuffeluurtjes!).
Begin de duur van het vasthouden iets te verlengen, terwijl je er altijd voor zorgt dat hun lichaam volledig wordt ondersteund. Begin ze te introduceren aan zachte aaien en kalmerende stemmen om ze te helpen menselijke aanraking wat positiviteit te geven.
Vroege Socialisatie (5-7 Weken): Positieve interacties aanmoedigen
Tegen deze tijd beginnen puppy's actiever en nieuwsgieriger te worden. Ze kunnen wat meer wiebelen en spartelen als ze worden vastgehouden, maar het is belangrijk om kalm en mild te blijven. Houd ze dicht tegen je lichaam, waarbij je dezelfde ondersteuning onder hun borst en achterwerk behoudt, maar geef ze iets meer vrijheid om rond te kijken en te verkennen.
Verkenning en Spel (8-12 Weken): Een weg vinden tussen speels en veilig
Dit is de tijd waarin je puppy's energieniveaus door het dak gaan! Ze zijn actief, speels, nieuwsgierig en willen de wereld om hen heen verkennen. Hoewel ze misschien al wat ruwer lijken, is het belangrijk om je pups nog steeds voorzichtig vast te houden.
Tijdens het spelen moet je ze misschien snel oppakken om ongelukken te voorkomen of ze uit gevaarlijke situaties te halen. Zorg ervoor dat hun lichaam goed ondersteund wordt, zodat ze geen pijn hebben bij het balanceren op alle ledematen. Houd ze stevig vast, maar wees zacht zodat ze niet proberen zich los te worstelen.
Adolescentie (3-6 Maanden): Je pup wordt onafhankelijker
Naarmate puppy's ouder worden, beginnen ze tekenen van onafhankelijkheid te vertonen (wat een rebellen! ;). Ze willen misschien sneller worden neergezet en hebben gewoon hun eigen ruimte. Natuurlijk moet je hun groeiende karakter respecteren, maar blijf ze ook regelmatig en positief aaien en optillen.
In deze fase is je puppy niet meer zo klein—pas aan hoe je hem vasthoudt om aan zijn huidige grootte te voldoen. Als het nodig is, til ze op en gebruik beide armen om hun borst en achterwerk vast te houden. Door op deze leeftijd regelmatig samen te zijn, wordt de band versterkt en voorkom je dat de pup opgroeit tot een volwassen hond die een hekel heeft aan opgepakt worden.
Volwassenheid (6 Maanden en ouder): Wil je pup nog wel opgepakt worden?
Wanneer je hond 6 maanden of ouder is, heeft hij waarschijnlijk al voorkeuren ontwikkeld voor hoe hij behandeld wil worden. Heb je zo'n hond die graag wordt vastgehouden, of een die liever met alle poten op de grond staat?
Terwijl je hun eigen temperament in overweging moet nemen, hebben ze nog steeds wel een beetje aandacht nodig en kun je ze best aaien en optillen. Dat is namelijk ook nodig voor verzorging en dierenartsbezoeken.
Wanneer je je grotere en oudere pup wilt optillen, moet je misschien je techniek aanpassen. Zorg ervoor dat je het volledige gewicht van hun lichaam blijft ondersteunen (we herhalen het o zo vaak), zodat er geen spanning ontstaat, en gebruik een rustige, zachte stem om het zo aangenaam en comfortabel mogelijk te maken.
Wat als een puppy niet vastgehouden wil worden?
Maar wat als je puppy niet graag wordt vastgehouden? Stel dat hij begint te spartelen of probeert te ontsnappen wanneer je hem optilt?
Je puppy wil misschien niet altijd geknuffeld worden. Als ze beginnen te wiebelen of geluid maken, let dan goed op—niemand vindt het leuk om ergens tegen hun wil in te worden geplaatst.
Andere keren moet je ze gewoon oppakken, zoals bij dierenartsafspraken of verzorging. Wees in zulke situaties zo mild mogelijk, maar ook iets steviger. Blijf dit doen en geef ze na verloop van tijd een snoepje of wat lekkers terwijl je ze vasthoudt om het vasthouden minder negatief te maken voor de pup.
Kan ik mijn puppy laten wennen aan vastgehouden worden?
Je puppy laten wennen aan vastgehouden worden is als een training op zich, een beetje zoals een heerlijke dag in de spa. Terwijl ze wennen aan je liefde, begin je met korte sessies en bouw je van daaruit op. Geef snacks en vertel leuke verhaaltjes (verzin maar wat leuks!) om de ervaring aangenaam te maken. Houd ze regelmatig vast, maar overdrijf het niet.
Zo zullen ze het vastgehouden worden te koppelen met goede dingen (snoepjes en knuffels—wie houdt daar nou niet van?!) totdat ze uiteindelijk ontspannen in je armen liggen, en misschien zelfs het beste dutje van hun leven maken.
Hoe moet je een puppy plotseling optillen als dat nodig is?
Pak je puppy voorzichtig op; til hem op met beide handen en houd hem dicht tegen je aan. Doe wat nodig is, of dat nu praten met een zachte stem is, ervoor zorgen dat hun omgeving veilig is met weinig geluid om hen heen of niet te veel licht en geen plotselinge bewegingen die de pup zouden kunnen laten schrikken. Het doel is om de snelle optilling zo rustig mogelijk te laten verlopen, zowel voor jou als voor de pup.
Helpt het vasthouden van een puppy om hem te kalmeren?
Je puppy op de juiste manier vasthouden kan een groot verschil maken. Met de technieken die we hebben besproken, zorg je ervoor dat je puppy zich veilig, geborgen en geliefd voelt. Onthoud dat elke puppy uniek is, dus wees geduldig en pas je aan hun behoeften aan terwijl ze groeien. Veel succes met je pup!